X

Translate

  • Türkçe
  • English

Çocuklarda sinüzit

Çocuklarda sinüzit

 

-Çocuklarda neler sinüzit oluşturur?

 

En sık üst solunum yolu enfeksiyonları, büyümüş geniz eti, alerji sinüzit yapan nedenlerdir. Ayrıca burun içi eğriliği, burunda polip olması ve çeşitli immün yetmezlikler de sinüzite neden olurlar. Üst solunum yolu enfeksiyonlarının viral veya bakteriyel nedenli olsun doğru sürede, etkili tedavilerinin yapılması, alerjik çocuklarda alerjiye yönelik uygulamaların tam yapılması önemlidir. Büyümüş ve burunda tıkanıklık yapan geniz eti de,  bakterileri barındırması ve akıntı yapması nedeni ile sinüsleri etkiler.

 

--Çocuklarda tüm sinüsler tam olarak gelişmiş midir?

 

Hayır, çocuk sinüslerinin havalanması tam gelişmemiştir, yaş ilerledikçe gelişir. Erişkinlere göre sinüs kaviteleri küçüktür, ancak boşaldığı delikler bu oranda daha büyüktür.

 

--Çocuk sinüzitlerini nasıl gruplandırırız?

 

Akut ve kronik olarak ayırabiliriz. Akut sinüzitler 12 haftadan kısa bir süre içerisinde medikal tedavi ile iyileşirler. Kronik sinüzitlerde ise 12 haftalık bir  süre geçmesine rağmen şikayetlerde  düzelme olmaz.

 

--Çocuklarda sinüzit bulguları nelerdir?

 

Sulu veya koyu kıvamda olan burun akıntısı,  burun tıkanıklığı, yüz ağrısı, gözaltında şişlik, hapşırık, kötü ağız kokusuna neden olan geniz akıntısı gibi bulgular vardır. Soğuk algınlığı ile ilgili şikâyetlerin özellikle burun akıntısı ve öksürüğün 10 günden fazla sürmesi,   soğuk algınlığı şikâyetlerinin normalden daha ağır seyretmesi önemlidir. Örneğin ateşin 39 dereceden yüksek olması, koyu kıvamlı burun ve geniz akıntılarının olması, göz çevresine ödem olması gibi.

 

--Teşhis yöntemleri nelerdir?

 

Rutin kulak burun boğaz muayenesi ile teşhis koyuyoruz. Boğaz, geniz, burun içi, ve kulak muayeneleri ayrı ayrı önem taşımaktadırlar. Endoskopik sistem sayesinde burun içinde sinüslerin boşaldığı yolu görebilmekteyiz. 

 

---MR veya BT? , hangi radyolojik sistem daha önemli?

 

Sinüzitlerde BT kullanılmaktadır. Ancak akut  sinüzit teşhisinden ziyade,  medikal tedavi sonrasında  iyileşmeyi görmek veya  kronik sinüzit teşhisini  koymak için istiyoruz. MRI ancak  kafa içi veya göz  komplikasyonu oluşturmuş (göz içi apse, beyin apsesi gibi..) sinüzitlerde istenmektedir.

 

--Tedavi yöntemleri nelerdir?

Akut sinüzit tedavisi en az 14 günlük antibiyotik tedavisi gerektirir. Beraberinde alerji var ise ona yönelik ek tedavi veya yardımcı burun açıcı ve akıntı söktürücü ilaçlar kullanılır. Tedavi sonrasında çekilen BT görüntüsünde sinüzit bulguları devam ediyor ise veya şikâyetler geçmiyor ise kronik sinüzit olarak değerlendirilir. Bu durumda kronik sinüzite zemin hazırlayan faktörler incelenir. Büyümüş geniz eti,   burun kemiğinde eğrilik, anomaliler ve alerji gibi.

 

--Çocuklarda kronik sinüzitlere yönelik cerrahi müdahaleler büyüklere göre farklılık gösteriyor mu?

 

Evet, erişkinlere uyguladığımız endoskopik sinüs cerrahisini çocuklarda uygulamaktan sakınıyoruz. Öncelikle geniz eti operasyonu gibi basit işlemler ve iyi medikal tedavi ile sorunun çözmek gerekiyor. Bu müdahaleler ile akıntılar daha kolay drene olup, sinüs kendini toparlayabiliyor. Ancak sinüzite neden olan diğer faktörlerin yokluğunda, sadece sinüslerin drene olduğu bölgeye yönelik minimal endoskopik cerrahi uyguluyoruz. Gelişmekte olan sinüs, burun içi ve yüz yapısında bir deformasyona neden olamamak için, minimal müdahaleleri tercih ediyoruz.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

 

 

Bu Makaleye Ait Dosyalar