X

Translate

  • Türkçe
  • English

Sinüzit

Sinüzit

Sinüsler burun içerisinde yüz ve kafatasına doğru genişleyen,   içleri solunum örtüsü ile döşeli hava boşluklarıdır. Başlangıçta bezelye büyüklüğünde olan sinüsler  çocukluk ve  genç erişkinlik çağında büyümeye ve genişlemeye devam ederler. Sinüsler burun iç yüzünü kaplayan aynı örtü  ile kaplıdırlar. Bir kurşunkalem başı büyüklüğünde yol ile burun boşluğuna bağlanırlar. Sinüsler burun gibi normal mukus  (sümük) salgılarlar. Günde ortalama yarım litre üretilen mukus burun içini nemlendirir, partikülleri yıkar ve geriye arkada boğaza doğru  akar.

Sinüzit bu tarif ettiğimiz hava boşluklarının iltihabına verilen isimdir. Sinüs muayenesi  endoskoplar ile yapılır. Burun içinden sinüslerin boşaldığı bölümler endoskop ile görülebilir. Ancak bir çok hava hücresinden oluşan sinüsleri en detaylı seri kesitler alarak çekilen bilgisayarlı tomografi gösterir. Akut sinüzit, soğuk algınlığı sonrasında fazla miktarda mukus salgılanması ile ortaya çıkar. Alerjik bünyelilerde veya septum devaisyonu gibi burun içi kemiğinin eğriliklerinde nezle uzun sürer ve sinüslerin içini döşeyen örtü de enfekte olur. Böylelikle akut sinüzit gelişir. Aşırı salgılanan mukus sinüsler içinde birikir, basınç artar, yüzde ve alında parmakla basmakla artan ağrılar oluşur. Kafatası ağırlaşır. Burun akıntısı yeşil- sarı renk alır. Akut sinüzit tedavisi,   en aşağı 10 gün sürmesi gereken antibiyotik ve yardımcı ilaçları kapsar. Bu enfeksiyonların sık tekrarlanması halinde, hekim tarafından tedavi edilmeyen olgularda yetersiz ve uygun olmayan medikal tedaviler sonucunda,   enfeksiyon bulguları 12 haftayı geçer ve kronik sinüzit oluşur. Burada sürekli geniz akıntısı, öksürük, koku kaybı gibi şikâyetler mevcuttur. Ancak ağrı şikâyeti akut sinüzite göre geri plandadır. Kronik sinüzit teşhisi, paranasal sinüs Bilgisayarlı tomografisi ile koyulur. Antibiyotik tedavisine cevap vermez. Endoskopik sinüs  cerrahisi dediğimiz cerrahi girişim önerilir.

Sinüzitten korunmanın başlıca yolları şöyle özetlenebilir:

  1. Uzayan nezle ve eklenen baş ağrısı durumlarında derhal KBB hekimine müracaat edilmelidir.
  2. Alerjik kişilerin alerji  tedavisi ve önlemlerini almaları gerekmektedir.
  3. İyi nefes almayı ve mukus akışını engelleyen  yapısal bozuklukların (septum devaisyonu gibi)  cerrahi yoldan düzeltilmesi gerekmektedir.
  4. Sigara üst solunum yolu örtüsünü tahrip eder ve doğal  direnç mekanizmasını bozar.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.