X

Translate

  • Türkçe
  • English

Gırtlak kanseri

Gırtlak kanseri

İyileşmeyen  ses kısıklığı dikkat !!!!!Kesinlikle ihmal edilmemelidir!!!!

 

Larenks yani gırtlak nefes borusunu yutkunurken yabancı maddelerden korur ve ses üretimin sağalar.

 

Tam ortada bulunan ses telleri gırtlağı ses teli bölgesi, ses teli üstü ve altı bölgesi olmak üzere 3 bölgeye ayırır. 

 

Boyun lenf dolaşımı açısından çok zengindir. Gırtlak kanserlerinin bölge dışındaki ilk metastaz yeri boyun lenf dokusudur. Bu, boyunda büyümüş beze olarak kendini gösterir. Boyunda bu şekilde ele bir kitle gelmese bile, gırtlak kanserlerinin tedavisine boyun mutlaka dahil edilir.

       

Gırtlak kanseri oluşturan nedenlerin başında sigara gelir. Alkol, tütünün bu organların örtüsü üzerinde kanserleşmeye doğru yaptığı değişimi hızlandırır ve beraberce yapılan etki daha güçlü olur. 

 

 

Ses teli üzerindeki kanserde  ilk şikayet ses kısıklığıdır!!!!!!!

Ses telinin yukarı bölgesindeki   kanserde  ise ilk şikayet  yemek yerken zorluk ve ağrı ve boğaz ağrısıdır!!!!!, daha sonra buna ses kalitesindeki değişiklik eşlik eder. Kulağa doğru ağrı olması kanserin derinleştiğini gösterir!!!!!!Ses teli altı bölgesinde ise şikayet daha  sinsidir, boğazda şüpheli bir rahatsızlık hissi verir, ileri evrede ses kısıklığı ve nefes almada  zorluk oluşur.

 

Ses tellerinde tekrarlayan iltihabi olaylar veya bazı kanser öncesi oluşumlar dikkatlice değerlendirilmelidir. Bunlar da kendilerini ses kısıklığı ile belli ederler. Kulak burun boğaz uzmanı tarafından biyopsi ile kontrol edilmeli ve teşhis koyulduktan sonra sık aralıklar ile takip edilmelidir ve kesinlikle sigara ve alkol bırakılmalıdır.

 

Gırtlak normal kulak burun boğaz muayenesinin rutin tetkikinde endoskopik muayene ile kolaylıkla görüntülenen bir yerdir. Bu bölgedeki herhangi bir lezyon derhal fark edilir. Erken tanı tedavi de gırtlağı korumak açısından büyük avantajdır.

 

 

Tedavi protokolü çok çeşitlidir ve özellikle erken yakalanan olgularda tedavi olma şansı çok yüksektir. Cerrahi yaklaşım tercih ettiğimiz bit tedavi şeklidir, daha ileri evre lezyonları ve ses teli üzeri ve altı lezyonlarda tedaviye boyundaki lenf bezlerini temizlediğimiz boyun diseksiyonunu da ekleriz. Önemli olan erken evrede gırtlağın diğer bölümlerine ve gırtlak dışına yayılımın olmaması, boyun metastazı ve diğer organlara metastazların olmamasıdır. İleri evrede olan,  gırtlağın tüm bölümlerini tutmuş kanserlerde, boyundaki tüm lenf bezleri ile birlikte tüm gırtlak alınır, ancak nefes alıp vermek için nefes borusu, boyun ön alt kısmına ağızlaştırılır. Hastalar mide havasını yutarak ses üretebilmektedirler veya nefes borusunun deliğine yerleştirilen protezler ile konuşurlar. Gırtlak içinde sadece bir bölümü tutan tümörlerde ise 10’ a yakın parsiyel dediğimiz, gırtlağın bir bölümünü alarak konuşma ve nefes alma yolunun devamlılığını sağladığımız ameliyat çeşitleri bulunmaktadır. Ameliyat sonrası sık kontroller oldukça önemlidir.

 

Gırtlak kanseri tedavi edilebilen ve sigara ve alkol ile ilişkisi düşünülecek olur ise önlenebilen bir hastalıktır. Tedavi de amaç iyileşme ile birlikte sesin sağlanmasıdır, ancak ilerlemiş olgularda hayatın sesten de önemli olduğunu bilerek gırtlağın tümünü feda edebiliyoruz.

 

 

Belirtiler

  • Ses kısıklığı veya ses kalitesinde değişiklik
  • Yutma güçlüğü
  • Boğazda rahatsızlık ve ağrı
  • Kulağa yansıyan ağrı
  • Kronik öksürük
  • Nefes almada zorluk
  • Kan tükürme
  • Balgamda kan olması
  • Boyunda kitledir.

 

 

 

 

 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

 

 

 

Bu Makaleye Ait Dosyalar