X

Translate

  • Türkçe
  • English

Çocuklarda dikkat eksikliği ve apne

Çocuklarda dikkat eksikliği ve apne

Çocuğum okulda başarısız?

Çocuğum gün boyu uyukluyor?

Çocuğum etrafı ile ilgisiz?

Çocuğum huysuz?

Çocuğum isteksiz?

Çocuğum sanki yaşına göre daha az gelişmiş?

Çocuğumun konsantrasyonu çok çabuk bozuluyor?

 

Aileyi huzursuz eden bu soruların nedenleri psikolojik veya fizyolojik olabilir.

Fizyolojik nedenlerin başında ,   horlama sonucu oluşan tıkayıcı uyku apne sendromu   gelir.. Apne solunan havanın burun veya boğazda 10 saniye durmasıdır. Tıkayıcı uyku apne sendromu 7 saatlik uykuda 30 veya daha fazla apne olmasıdır. Tıkayıcı apne iki kademelidir. İlk kademede üst solunum yolu direnç sendromu oluşur; burada hastalar kısmi üst solunum yolu tıkanıklığı gösterir. Oksijen doygunluğu normal seviyededir. (%95) ve çocuk tıkanıklığı yenmek için solunum çabası içindedir. Göğüste, karında uyumsuz hareketler ve uykuda minik sıçramalar oluşur. Gündüz halsizlik ve devamlı uyuma görülür. İleri evrede tam tıkanıklık oluşur, gece solunum ve oksijen azalması oluşur. Uyku sırasında akciğerlere hava geçmez ve kanda oksijen doygunluğu azalır. Uykuda ani çocuk ölümleri görülebilir. Bu iki kademe sonucunda, üst solunum yollarındaki tıkanıklığı yenmek için göğüs içinde negatif basınç oluşarak uykudan uyanılır ve apne durur.

Çocuk bu uyanmaların farkında değildir. Uykunun Rem  ve Nrem dönemleri bozulur ve  bu bozulmuş uyku düzenine bağlı olarak  çocuklar  uykuda tam dinlenemezler. Çocuk terleyerek, bazen boğularak çırpınmalar şeklinde sık sık uyanır. Uykuda büyüme hormonu salgılanır, uyku bozukluğu salgılanmayı azaltır ve gelişme geriliği oluşur. Gündüz okul performansı düşer, geceleri idrar kaçırma olur, konsantrasyon azalır,  halsizlik oluşur, huysuzluk gibi kişilik değişiklikleri belirir.

Çocuklarda apne yapan nedenler şöyle sıralanabilir;

BURUN: burun deviasyonu,  nezle, alerji, yabancı cisim,   burun içi ve gerisinde  doğumsal kapanıklılık, kist ,kitle,  sinüzit, polip,  kistik fibrosis, büyümüş geniz eti.

BOĞAZ: büyük bademcik, büyük dil,    dil arkası lenf dokusu büyümesi,   genizde kitle

GIRTLAK:  ses tellerinde ödem,  enfeksiyon, kitle,  doğumsal malformasyonlar

GENEL: aşırı kilo

 

Bu nedenler arasında en sık rastladığımız çocuk apne nedenleri,  büyümüş geniz eti ve iri bademciklerdir.

 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.